Święta, święta i po świętach. W tym roku miałam wyjątkowo dużo pracy. Jednym z ciast, które zagościło na naszym świątecznym stole był murzynek na czerwonym winie z nutą piernikową. Jest to świetna alternatywa dla klasycznych pierników i można go przygotować nawet na ostatnią chwilę. U mnie zawsze przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową.
Składniki (na formę o wymiarach 23x34 cm)
Ciasto:
- 6 jajek
- 375 g masła
- 570 g cukru
- 15 łyżek czerwonego wina (słodkiego lub półsłodkiego)
- 1,5 łyżki wody
- 6 łyżek kakao
- 390 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki przyprawy do piernika
Polewa czekoladowa:
- 140 ml śmietany kremówki 30%
- 70 g czekolady mlecznej
- 70 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe (ok. 1,5 słoiczka)
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika przesiać. Masło, cukier, wino, wodę i kakao umieścić w rondelku. Podgrzewać do momentu połączenia się wszystkich składników i rozpuszczenia cukru. Zagotować i odstawić do wystygnięcia. Z tak przygotowanej masy odlać 3/4 szklanki (Można jej użyć jako polewy. My chętnie zjadamy ją z herbatnikami☺️). Żółtka oddzielić od białek. Chłodną masę umieścić w misie miksera, dodać żółtka i ubijać do momentu powstania puszystej masy. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać. Białka umieścić w misce, ubić na sztywno i dodać je do reszty masy. Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. Gotową masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez ok. 45-55 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić. Przekroić na dwa blaty. Jeden z nich posmarować powidłami śliwkowymi. Przykryć drugi blatem ciasta. Oblać polewą czekoladową. Udekorować według uznania.
Polewa czekoladowa:
Obie czekolady posiekać na małe kawałki. Śmietankę kremówkę umieścić w rondelku. Podgrzać do momentu wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Oblać ciasto.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz