Murzynek na czerwonym winie z nutą piernikową

 Święta, święta i po świętach. W tym roku miałam wyjątkowo dużo pracy. Jednym z ciast, które zagościło na naszym świątecznym stole był murzynek na czerwonym winie z nutą piernikową. Jest to świetna alternatywa dla klasycznych pierników  i można go przygotować nawet na ostatnią chwilę. U mnie zawsze przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową. 




Składniki (na formę o wymiarach 23x34 cm)


Ciasto:

  • 6 jajek
  • 375 g masła
  • 570 g cukru
  • 15 łyżek czerwonego wina (słodkiego lub półsłodkiego)
  • 1,5 łyżki wody
  • 6 łyżek kakao
  • 390 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przyprawy do piernika 

Polewa czekoladowa:

  • 140 ml śmietany kremówki 30%
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 70 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe (ok. 1,5 słoiczka)

Przygotowanie:


Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika przesiać. Masło, cukier, wino, wodę i kakao umieścić w rondelku. Podgrzewać do momentu połączenia się wszystkich składników i rozpuszczenia cukru. Zagotować i odstawić do wystygnięcia. Z tak przygotowanej masy odlać 3/4 szklanki (Można jej użyć jako polewy. My chętnie zjadamy ją z herbatnikami☺️). Żółtka oddzielić od białek. Chłodną masę umieścić w misie miksera, dodać żółtka i ubijać do momentu powstania puszystej masy. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać. Białka umieścić w misce, ubić na sztywno i dodać je do reszty masy. Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. Gotową masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez ok. 45-55 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić. Przekroić na dwa blaty. Jeden z nich posmarować powidłami śliwkowymi. Przykryć drugi blatem ciasta. Oblać polewą czekoladową. Udekorować według uznania.


Polewa czekoladowa:


Obie czekolady posiekać na małe kawałki. Śmietankę kremówkę umieścić w rondelku. Podgrzać do momentu wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Oblać ciasto. 


SMACZNEGO !

Komentarze