Pamiętacie ciasto, którego zapach i smak przywołuje wspomnienia z Waszego dzieciństwa? Dla mnie jest nim Pleśniak. Ciasto, które gościło w naszym domu najczęściej. Moja mama robiła je również w wersji z truskawkami. Jednak moim zdaniem najkorzystniej wypada z jabłkami. Kruchy spód, warstwa musu jabłkowego z odrobiną cynamonu oraz bezowa pianka tworzą idealną kompozycję smakową.
Składniki:
Kruche ciasto:
Kruche ciasto:
- pół kostka masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Nadzienie jabłkowe:
- pół słoiczka musu jabłkowego (ok. 200-250 g)
- szczypta cynamonu
Owocowa beza:
- 3 białka
- kisiel owocowy (pół opakowania)
- 1/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, masło pokroić w kostkę. Wszystkie produkty na kruche ciasto umieścić w misce i szybko wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części (jedna powinna być większa), owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 1 godzinę.
Po godzinie wyjąć większą część ciasta z lodówki. Rozprowadzić w tortownicy o średnicy 20 cm. Nałożyć mus jabłkowy i posypać cynamonem.
Białka ubić z cukrem na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami kisiel. Całość wyłożyć na ciasto. Na koniec wyjąć drugą partię ciasta i używając rąk rwać małe kawałki i układać je na wierzchu ciasta.
SMACZNEGO :)
Fajne ciasto, podoba mi się dodatek musu jabłkowego i owocowa beza :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Zamiast musu można również dodać kawałki jabłek :)
Usuń