Linzer Torte - ciasto odkryte przeze mnie stosunkowo niedawno, kiedy przez kilka lat mieszkałam w Niemczech. Pierwszy raz spróbowałam go w piekarni w której pracowałam. Smak był obłędny dlatego postanowiłam upiec ten torcik w domu. Jednak znalezienie przepisu na idealny Linzertorte nie było takie proste. Po wielu próbach postanowiłam opracować swój własny przepis. Kruche orzechowe ciasto z dodatkiem wiśniowej wódki, przypraw korzennych oraz z malinowym nadzieniem. To musi się udać.
Składniki: (na tortownicę o średnicy 21 cm)
Przygotowanie:
Składniki: (na tortownicę o średnicy 21 cm)
- 125g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 125g mąki orkiszowej
- 125g masła (w temperaturze pokojowej)
- 120g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 torebeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- mała szczypta kardamonu
- szczypta mielonych goździków
- mała szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
- 20-30 ml wiśniowej wódki (Kirschwasser)
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka dżemu malinowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka lub śmietanki
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę oraz kakao przesiać. Produkty na kruche ciasto umieścić w misce i wyrobić używając miksera. Następnie otrzymaną masę podzielić na dwie części,owinąć folią spożywczą i schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Ciasto można również przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziło.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnąć jedną część ciasta, rozwałkować, przełożyć do formy i wyrównać. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć dżem malinowy. Następnie wyjąć drugi kawałek ciasta, rozwałkować go i pociąć na paski o grubości ok. 1,5 cm. Paski ułożyć tak aby utworzyły kratkę.
Wierz ciasta posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Na koniec brzegi obsypać płatkami migdałów.
Ciasto piec w temperaturze 170-180 stopni przez ok. 20-30 minut.
Linzertorte smakuje najlepiej dzień po upieczeniu.
SMACZNEGO!
Linzertorte smakuje najlepiej dzień po upieczeniu.
SMACZNEGO!
koniecznie wypróbuję!
OdpowiedzUsuń