Tort Kinder Bueno


Torcik o smaku uwielbianych przez wszystkich batoników z dodatkiem frużeliny malinowej, pokryty kremem czekoladowym i udekorowany słodyczami.

Krem nie smakuje identycznie jak ten z kultowych batoników, ale bardzo przypomina jego smak.

Przekonajcie się sami :) 


Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):

Biszkopt:

  • 4 jajka ( białka i żółtka osobno)
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 95 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Frużelina malinowa:

  • 125 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku (2 g) 
  • 1 i 1/2 łyżki cukru (18 g)
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżeczce wody

Krem Kinder Bueno:

  • 100 g orzechów laskowych (zmielonych)
  • 90 g masła
  • 5 łyżeczek cukru pudru (pełnych)
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 150 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki mleka w proszku (pełne)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Krem czekoladowy:

  • 70 g czekolady mlecznej
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 35 g czekolady gorzkiej
  • 15 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

  • dowolne słodycze (Kinder Czekolada, Kinder Niespodzianka, Kinder Bueno, ciasteczka Oreo, Snickers, precelki itp.)

Przygotowanie:

Biszkopt:*

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Następnie wsypać obie mąki (przesiane). Wymieszać przy pomocy szpatułki. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 35-40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Upuścić je (w formie) z wysokości 30-40 cm na podłogę. Odstawić do wystygnięcia.

Frużelina malinowa: *

Żelatynę w proszku zalać 1 łyżką wody, odstawić do napęcznienia. W garnuszku umieścić maliny oraz cukier. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać i zagotować, zdjąć z palnika. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać (do całkowitego rozpuszczenia żelatyny). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Krem Kinder Bueno:

Mielone orzechy i masło umieścić w blenderze, zblendować. W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę oraz serek mascarpone. Całość ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do tak ubitego kremu dodać maślano-orzechową masę i zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera ( do połączenia składników). Na koniec dodać mleko w proszku oraz miód. Całość zmiksować. 

Krem czekoladowy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. W innej misce zmiksować serek mascarpone razem z przestudzoną czekoladą. Dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Schłodzić do momentu aż krem trochę zgęstnieje.

Polewa czekoladowa:

Śmietanę kremówkę umieścić w małym rondelku, podgrzać (doprowadzając do wrzenia). Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.


Biszkopt przekroić na 4 blaty. Pierwszy blat wyłożyć na paterze, posmarować kremem Kinder Bueno. Przykryć kolejnym blatem, posmarować frużeliną malinową oraz kremem Kinder Bueno. Przykryć kolejnym blatem, posmarować kremem Kinder Bueno. Przykryć ostatnim blatem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. W międzyczasie przygotować krem czekoladowy. Po upływie 2-3 godzin tort wyjąć z lodówki i pokryć go kremem czekoladowym. Wyrównać wierzch oraz boki. Ponownie schłodzić przez 1 godzinę. W międzyczasie przygotować polewę czekoladową. Tort oblać polewą (używając specjalnej buteleczki lub jednorazowego rękawa cukierniczego) tworząc efekt "drip cake". Tak przygotowany tort udekorować dowolnymi słodyczami. 

Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO !


* Biszkopt oraz frużelinę malinową najlepiej przygotować dzień wcześniej. Zaoszczędzimy wówczas trochę czasu :) 



Komentarze

Prześlij komentarz