Tort Oreo

Tort z kremem Oreo. Zrobiony na życzenie mojego synka, który uwielbia te ciasteczka. Przyznam, że krem również przypadł mi do gustu. Tort Oreo można przygotować z biszkoptem kakaowym lub klasycznym. Ja zdecydowanie wolę wersję z jasnym biszkoptem. 



Składniki (na tortownicę o średnicy 20cm):

Biszkopt:

  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 165 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Krem Oreo:

  • 10 szt. ciasteczek Oreo
  • 50 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietany kremówki

Krem śmietankowy:

  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru (płaskie) 
  • odrobina szarego barwnika spożywczego (można pominąć) 

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki 
  • słodycze (ciasteczka Oreo, mini ciasteczka Oreo i inne dowolne słodycze do dokoracji) 

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Następnie wsypać obie mąki (przesiane). Wymieszać przy pomocy szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 35-40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Upuścić je (w formie) z wysokości 30-40 cm na podłogę. Odstawić do wystygnięcia. 

Krem Oreo:

Ciasteczka Oreo rozciąć i wyciągnąć ich nadzienie. Ciasteczka pokruszyć w blenderze. Do nadzienia Oreo dodać 50 ml śmietany kremówki i wymieszać. Serek mascarpone zmiksować i dodawać stopniowo śmietanę kremówkę. Dodać pokruszone ciasteczka i nadzienie Oreo. Wymieszać. 

Krem śmietankowy:

Śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera. Ubijać na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania, gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodać cukier puder. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać serek mascarpone (łyżka po łyżce), miksować po każdy dodaniu. Ubijać do powstania gęstego, jednolitego kremu. Na koniec dodać barwnik. Wymieszać. 


Biszkopt przekroić na 4 blaty. Pierwszy blat wyłożyć na paterze, posmarować kremem Oreo. Przykryć kolejnym blatem, posmarować dżemem z czarnej porzeczki oraz kremem Oreo. Przykryć kolejnym blatem, posmarować kremem Oreo. Przykryć ostatnim blatem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. W międzyczasie przygotować krem śmietankowy. Po upływie 2-3 godzin tort wyjąć z lodówki i pokryć go kremem śmietankowym. Wyrównać wierzch oraz boki. Tort udekorować ciasteczkami Oreo oraz innymi słodyczami. 

Przechowywać w lodówce.



SMACZNEGO !




Komentarze