Tort czekoladowo-pomarańczowy

Urodzinowy torcik w wersji mini, bo o średnicy 16 cm. Przygotowany w celu wypróbowania nowego połączenia smakowego. Już od dłuższego czasu chciałam je wypróbować i żałuję, że tort był taki malutki, bo zniknął w mgnieniu oka 🙂

Słodycz kremu czekoladowego i kwaśny smak pomarańczy idealnie się uzupełniają.  

Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm: 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków 
  • 72 g mąki pszennej 
  • 30 g mąki ziemniaczanej 

Orange curd:

  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • 40 g cukru
  • 120 ml soku pomarańczowego (wyciśniętego z 2 pomarańczy) 
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka starta z 1,5 pomarańczy
  • 80 g masła 

Krem czekoladowy:

  • 80 g czekolady mlecznej
  • 35 g czekolady gorzkiej 
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g serka mascarpone 
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
Krem śmietankowy (do tynkowania) 

  • 150 g śmietany kremówki 36%
  • 150g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • niebieski barwnik spożywczy (można pominąć) 
Dodatkowo:

  • dowolne słodycze do dekoracji 

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Następnie wsypać obie mąki (przesiane). Wymieszać przy pomocy szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 35-40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Upuścić je (w formie) z wysokości 30-40 cm na podłogę. Odstawić do wystygnięcia. 

Orange curd:

Jajko, żółtko, cukier, sok z pomarańczy i cytryny umieścić w metalowej misce, energicznie wymieszać. Dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. 

Miskę umieścić na garnuszku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski). Masę pomarańczową podgrzewać na małym ogniu przez ok. 30 minut, cały czas mieszając do momentu zgęstnienia kremu. 

Kiedy masa zgęstnieje, miskę zdjąć z garnuszka i dodać masło. Całość wymieszać aż masło się rozpuści. Gotowy krem odstawić do wstygnięcia. Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki aby zgęstniał. 

Krem czekoladowy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. W innej misce zmiksować serek mascarpone razem z przestudzoną czekoladą. Dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Schłodzić do momentu aż krem trochę zgęstnieje.

Krem śmietankowy:

Śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera. Ubijać na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania, gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodać cukier puder. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać serek mascarpone (łyżka po łyżce), ubijać po każdy dodaniu. Ubijać do powstania gęstego, jednolitego kremu. Na koniec dodać barwnik. Wymieszać. 

Biszkopt przekroić na 4 blaty. Pierwszy blat wyłożyć na paterze, posmarować  kremem pomarańczowym oraz kremem czekoladowym. Przykryć kolejnym blatem, posmarować kremem czekoladowym. Przykryć kolejnym blatem, posmarować orange curd oraz kremem czekoladowym. Przykryć ostatnim blatem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. W międzyczasie przygotować krem śmietankowy. Po upływie 2-3 godzin tort wyjąć z lodówki i pokryć go kremem śmietankowym. Wyrównać wierzch oraz boki. Tort udekorować bezikami, precelkami i dowolnymi słodyczami. 

Przechowywać w lodówce.


SMACZNEGO !






Komentarze