Jako wielka miłośniczka serników, wciąż szukam nowych przepisów i ciekawych połączeń smakowych. Tym razem postanowiłam przygotować sernik z sezamkami na czekoladowym kruchym spodzie, oblany polewą chałwową. Sam sernik nie jest zbyt słodki, ale sezamki oraz polewa chałwowa dodają mu słodyczy.
Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm) :
Masa serowa:
- 600 g twarogu półtłustego (zmielonego trzykrotnie)
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 2 jajka
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 8 g cukru wanilinowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 21 sezamków
Kruchy spód:
- 80 g mąki pszennej
- 30 g cukru pudru
- 15 g kakao
- 65 g zimnego masła
- szczypta soli
Polewa chałwowa:
- 150 g chałwy waniliowej
- 125 ml śmietany kremówki 36%
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
- 50 g chałwy (pokruszonej)
- 3 sezamki (połamane)
Przygotowanie:
Masa serowa:
Sezamki umieścić w woreczku. Wałkować do momentu uzyskania sezamowej kruszonki.
Wszystkie składniki (z wyjątkiem sezamków) umieścić w misie miksera. Zmiksować tylko do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać pokruszone sezamki, wymieszać.
Masę serową przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez ok. 60-65 minut. Gotowy sernik wyjąć z piekarnika, odstawiać do wystygnięcia.
Kruchy spód:
Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce. Szybko zagnieść, uformować kulkę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wyciąć koło o średnicy 21 cm. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 14-17 minut.
Polewa:
W rondelku umieścić pokruszoną chałwę oraz śmietanę kremówkę. Wymieszać, aby nie było grudek. Podgrzewać, ciągle mieszając, do momentu aż polewa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.
Upieczony kruchy spód posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Umieścić na nim sernik. Następnie oblać polewą i udekorować pokruszoną chałwą oraz połamanymi sezamkami.
Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz