Sernik z sezamkami i polewą chałwową

Jako wielka miłośniczka serników, wciąż szukam nowych przepisów i ciekawych połączeń smakowych. Tym razem postanowiłam przygotować sernik z sezamkami na czekoladowym kruchym spodzie, oblany polewą chałwową. Sam sernik nie jest zbyt słodki, ale sezamki oraz polewa chałwowa dodają mu słodyczy.



Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm) :


Masa serowa:

  • 600 g twarogu półtłustego (zmielonego trzykrotnie)
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 jajka 
  • 130 g drobnego cukru do wypieków 
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 
  • 21 sezamków 

Kruchy spód:

  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 15 g kakao
  • 65 g zimnego masła 
  • szczypta soli

Polewa chałwowa:

  • 150 g chałwy waniliowej
  • 125 ml śmietany kremówki 36%

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki 
  • 50 g chałwy (pokruszonej)
  • 3 sezamki (połamane)

Przygotowanie:


Masa serowa:

Sezamki umieścić w woreczku. Wałkować do momentu uzyskania sezamowej kruszonki. 

Wszystkie składniki (z wyjątkiem sezamków) umieścić w misie miksera. Zmiksować tylko do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać pokruszone sezamki, wymieszać.

Masę serową przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez ok. 60-65 minut. Gotowy sernik wyjąć z piekarnika, odstawiać do wystygnięcia.


Kruchy spód:

Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce. Szybko zagnieść, uformować kulkę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wyciąć koło o średnicy 21 cm. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 14-17 minut.

Polewa:

W rondelku umieścić pokruszoną chałwę oraz śmietanę kremówkę. Wymieszać, aby nie było grudek. Podgrzewać, ciągle mieszając, do momentu aż polewa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. 


Upieczony kruchy spód posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Umieścić na nim sernik. Następnie oblać polewą i udekorować pokruszoną chałwą oraz połamanymi sezamkami. 


Przechowywać w lodówce.





SMACZNEGO !


Komentarze