Sernik Reese's


Sernik inspirowany czekoladkami Reese's. Z dodatkiem masła orzechowego, oblany polewą czekoladową. Idealny dla fanów masła orzechowego. Dla mnie mistrzostwo świata ❤️



Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm) 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego trzykrotnie) 
  • 4 jajka
  • 360 g masła orzechowego
  • 90 ml śmietany kremówki 30%
  • 280 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

Polewa czekoladowa:

  • 20 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 70 g śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

  • precelki 
  • mini ciasteczka
  • mini krakersy
  • orzeszki ziemne


Przygotowanie:

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce umieścić  wszystkie składniki na masę serową, krótko zmiksować (tylko do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy) . Nie miksować zbyt długo aby nie napowietrzać masy. 

Przygotowaną masę serową przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. 

Piec w temperaturze 170-180ºC przez około 50-60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i sprężysta. Wyjąć i wystudzić. 

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i podgrzać do wrzenia. Zdjąć z palnika. Wrzucić posiekaną czekoladę (mleczną i gorzką). Wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Gotową polewą oblać schłodzony sernik.


Na koniec ciasto udekorować precelkami, ciasteczkami, krakersami i orzeszkami ziemnymi.

Przechowywać w lodówce. 


SMACZNEGO! 


 

Komentarze