Sernik inspirowany czekoladkami Reese's. Z dodatkiem masła orzechowego, oblany polewą czekoladową. Idealny dla fanów masła orzechowego. Dla mnie mistrzostwo świata ❤️
Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm)
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego trzykrotnie)
- 4 jajka
- 360 g masła orzechowego
- 90 ml śmietany kremówki 30%
- 280 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
- 20 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 70 g śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
- precelki
- mini ciasteczka
- mini krakersy
- orzeszki ziemne
Przygotowanie:
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce umieścić wszystkie składniki na masę serową, krótko zmiksować (tylko do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy) . Nie miksować zbyt długo aby nie napowietrzać masy.
Przygotowaną masę serową przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Piec w temperaturze 170-180ºC przez około 50-60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i sprężysta. Wyjąć i wystudzić.
Polewa czekoladowa:
W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i podgrzać do wrzenia. Zdjąć z palnika. Wrzucić posiekaną czekoladę (mleczną i gorzką). Wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Gotową polewą oblać schłodzony sernik.
Na koniec ciasto udekorować precelkami, ciasteczkami, krakersami i orzeszkami ziemnymi.
Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz