Piernikowy torcik z konfiturą morelową

Z racji mojego zamiłowania do cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej piekę ciasta z ich dodatkiem nie tylko w okresie zimowym. Robię to przez cały rok. Dzisiaj postanowiłam upiec mini torcik piernikowy z dodatkiem konfitury morelowej oraz polewy kakaowej. Torcik jest bardzo, puszysty, mięciutki i rozpływa się w ustach.


Składniki: (na tortownicę o średnicy 16 cm)

Ciasto:
  • 80 g masła (w temperaturze pokojowej) 
  • 60 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej 
  • 1 jajko
  • 75 g mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 50 g mielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 60 ml czerwonego wina
Polewa kakaowa:
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • 1/2 słoiczka konfitury morelowej
Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Na koniec dodać suche składniki, skórkę pomarańczową i wlać wino. Wszystko delikatnie wymieszać, używając szpatułki. Tak przygotowaną masę przełożyć do włożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i posmarować konfiturą morelową. 
Następnie przygotować polewę. W małym rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier, kakao i mleko. Krótko zagotować do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą polewą udekorować ciasto.


SMACZNEGO! 

Komentarze