Z racji mojego zamiłowania do cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej piekę ciasta z ich dodatkiem nie tylko w okresie zimowym. Robię to przez cały rok. Dzisiaj postanowiłam upiec mini torcik piernikowy z dodatkiem konfitury morelowej oraz polewy kakaowej. Torcik jest bardzo, puszysty, mięciutki i rozpływa się w ustach.
Składniki: (na tortownicę o średnicy 16 cm)
Ciasto:
Składniki: (na tortownicę o średnicy 16 cm)
Ciasto:
- 80 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 60 g cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 1 jajko
- 75 g mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g mielonych migdałów lub orzechów laskowych
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 60 ml czerwonego wina
Polewa kakaowa:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka konfitury morelowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Na koniec dodać suche składniki, skórkę pomarańczową i wlać wino. Wszystko delikatnie wymieszać, używając szpatułki. Tak przygotowaną masę przełożyć do włożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i posmarować konfiturą morelową.
Następnie przygotować polewę. W małym rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier, kakao i mleko. Krótko zagotować do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą polewą udekorować ciasto.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz