Torcik brzoskwiniowy

Prosty torcik z galaretką i brzoskwiniami. Jego wnętrze skrywa krem z bitej śmietany i galeretki z kawałkami owoców. Bardzo lekki i przede wszystkim smaczny.


Składniki:(na tortownicę o średnicy 18 cm)

Biszkopt:
  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 65 g drobnego cukru do wypieków 
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
Krem I (do przełożenia):
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1/2 opakowania galaretki brzoskwiniowej (rozpuszczonej 125 ml gorącej wody) 
Krem II (do dekoracji tortu)
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • 1/2 galaretki brzoskwiniowej (rozpuszczonej w 250 ml gorącej wody) 
Przygotowanie:

Obie mąki przesiać, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Następnie wsypać mąki. Wymieszać przy pomocy szpatułki. 
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrożnie przełożyć ciasto.
Piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika. Upuścić je (w formie) z wysokości 30 cm na podłogę. Odstawić do wystygnięcia.
Galaretkę podzielić na dwie części. Pierwszą część rozpuścić w 125 ml gorącej wody. Natomiast drugą w 250 ml gorącej wody. Przestudzić.
W międzyczasie brzoskwinie pokroić w plastry. Śmietanę kremówkę (250ml) ubić na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodawać pierwszą część tężejącej galaretki. Wymieszać.
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Nałożyć regulowaną opaskę/rant. Ścisnąć, dopasowując jego wielkość do średnicy biszkopta. Ułożyć połowę pokrojonych brzoskwiń. Zalać 2/3 brzoskwiniowego kremu. Przykryć drugim biszkoptowym blatem. Rozprowadzić resztę kremu i ułożyć pozostałe brzoskwinie. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
W międzyczasie przygotować krem II.
Schłodzoną śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera. Ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżeczkę cukru pudru. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo serek mascarpone i ubijać na wolnych obrotach aż masy się połączą.
Gdy galaretka stężeje, ciasto wyjąć z lodówki. Używając nożyka, delikatnie oddzielić jego boki od opaski. Następnie boki tortu posmarować kremem. Przy pomocy rękawa cukierniczego udekorować jego wierzch.
Przechowywać w lodówce.


SMACZNEGO! 

Komentarze