Sernik z bezą mojej babci - KLASYKA😊Puszysty i delikatny, na kruchym spodzie. Jako wielbicielka serników nie mogłam pominąć tego przepisu na moim blogu. Pieczony przez babcie na każde święta.
Składniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)
Kruchy spód:
Składniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)
Kruchy spód:
- 150 g mąki tortowej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 1/2 jajka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie)
- 100 g cukru
- 50 g oleju
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
- 340 g mleka
Beza:
- 3 białka
- 110 g cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce i szybko zagnieść. Tak przygotowanym ciastem dokładnie wykleić dno i boki foremki. Schłodzić w lodówce.
Wszystkie składniki na masę serową, oprócz mleka, umieścić w misie miksera. Zmiksować, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać mleko i dokładnie wymieszać. Gotową masę serową wylać na kruchy spód.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut.
Pięć minut przed końcem pieczenia przygotować bezę. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Ciasto wyjąć z piekarnika. Przy pomocy rękawa cukierniczego, gorący sernik udekorować bezą. Piec przez kolejne 15 minut.
Sernik studzić w uchylonym piekarniku.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz