Sernik z bezą

Sernik z bezą mojej babci - KLASYKA😊Puszysty i delikatny, na kruchym spodzie. Jako wielbicielka serników nie mogłam pominąć tego przepisu na moim blogu. Pieczony przez babcie na każde święta.


Składniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)

Kruchy spód:
  • 150 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko 
  • 1/2 jajka
  • 50 g masła 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie) 
  • 100 g cukru
  • 50 g oleju
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 
  • 2 żółtka 
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 340 g mleka
Beza:
  • 3 białka 
  • 110 g cukru
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce i szybko zagnieść. Tak przygotowanym ciastem dokładnie wykleić dno i boki foremki. Schłodzić w lodówce. 
Wszystkie składniki na masę serową, oprócz mleka, umieścić w misie miksera. Zmiksować, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać mleko i dokładnie wymieszać. Gotową masę serową wylać na kruchy spód. 
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut. 
Pięć minut przed końcem pieczenia przygotować bezę. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Ciasto wyjąć z piekarnika. Przy pomocy rękawa cukierniczego, gorący sernik udekorować bezą. Piec przez kolejne 15 minut. 
Sernik studzić w uchylonym piekarniku. 



SMACZNEGO! 



Komentarze