Pralinowy tort czekoladowo-kawowy

Lekko deserowy torcik, przełożony czekoladowo-kawowym kremem, o konsystencji musu z dodatkiem likieru Bailey's. Szczególnie polecam osobą, które lubią niezbyt słodkie wypieki. Idealny dla miłośników czekolady.


Składniki:(na tortownicę o średnicy 24 cm)

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 200 g drobnego cukru do wypieków 
  • 130 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
Krem:
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 500 g serka mascarpone 
  • 200 g mielony migdałów 
  • 50 ml espresso (zaparzonego i przestudzonego) 
  • 4 łyżki likieru Bailey's (według uznania) 
  • 2 łyżeczki cukru pudru (można więcej)
Polewa czekoladowa:
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietany kremówki
Poncz:
  • 70 ml kawy (zaparzonej i wystudzonej) 
  • 3 łyżki likieru Bailey's
Dodatkowo:
  • truskawki, maliny, borówki
  • beziki
  • kruche ciasteczka
Przygotowanie:

Biszkopt:

Mąkę i kakao przesiać, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Następnie wsypać mąkę i kakao. Wymieszać przy pomocy szpatułki. 
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrożnie przełożyć ciasto.
Piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut.

Krem:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. W misce umieścić serek mascarpone i krótko zmiksować. Dodać likier Bailey's, przestudzone espresso oraz przesiany cukier puder, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać zmielone migdały. Wszystko wymieszać.

Polewa czekoladowa:

W garnuszku podgrzać śmietanę (prawie do wrzenia). Dodać połamaną czekoladę. Wymieszać.

Wykonanie:

Biszkopt przekroić na 4 blaty. Pierwszy blat umieścić na paterze. Nasączyć ponczem, posmarować kremem. Na górę położyć drugi blat ciasta, nasączyć i przykryć kremem. Natępnie umieścić trzeci blat biszkoptowy, nasączyć ponczem i posmarować kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć. Wierzch i boki torcika posmarować resztą kremu. Wierzch polać polewą czekoladową. Udekorować świeżymi owocami, bezikami i ciasteczkami.
Przechowywać w lodówce. Kroić gorącym i ostrym nożem.




SMACZNEGO!

Komentarze