Lekko deserowy torcik, przełożony czekoladowo-kawowym kremem, o konsystencji musu z dodatkiem likieru Bailey's. Szczególnie polecam osobą, które lubią niezbyt słodkie wypieki. Idealny dla miłośników czekolady.
Składniki:(na tortownicę o średnicy 24 cm)
Biszkopt:
Składniki:(na tortownicę o średnicy 24 cm)
Biszkopt:
- 6 jajek
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 130 g mąki pszennej
- 60 g kakao
Krem:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 500 g serka mascarpone
- 200 g mielony migdałów
- 50 ml espresso (zaparzonego i przestudzonego)
- 4 łyżki likieru Bailey's (według uznania)
- 2 łyżeczki cukru pudru (można więcej)
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 ml śmietany kremówki
Poncz:
- 70 ml kawy (zaparzonej i wystudzonej)
- 3 łyżki likieru Bailey's
Dodatkowo:
- truskawki, maliny, borówki
- beziki
- kruche ciasteczka
Przygotowanie:
Biszkopt:
Mąkę i kakao przesiać, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Następnie wsypać mąkę i kakao. Wymieszać przy pomocy szpatułki.
Biszkopt:
Mąkę i kakao przesiać, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Następnie wsypać mąkę i kakao. Wymieszać przy pomocy szpatułki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrożnie przełożyć ciasto.
Piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut.
Krem:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. W misce umieścić serek mascarpone i krótko zmiksować. Dodać likier Bailey's, przestudzone espresso oraz przesiany cukier puder, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać zmielone migdały. Wszystko wymieszać.
Polewa czekoladowa:
W garnuszku podgrzać śmietanę (prawie do wrzenia). Dodać połamaną czekoladę. Wymieszać.
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na 4 blaty. Pierwszy blat umieścić na paterze. Nasączyć ponczem, posmarować kremem. Na górę położyć drugi blat ciasta, nasączyć i przykryć kremem. Natępnie umieścić trzeci blat biszkoptowy, nasączyć ponczem i posmarować kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć. Wierzch i boki torcika posmarować resztą kremu. Wierzch polać polewą czekoladową. Udekorować świeżymi owocami, bezikami i ciasteczkami.
Przechowywać w lodówce. Kroić gorącym i ostrym nożem.
SMACZNEGO!
Piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut.
Krem:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. W misce umieścić serek mascarpone i krótko zmiksować. Dodać likier Bailey's, przestudzone espresso oraz przesiany cukier puder, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać zmielone migdały. Wszystko wymieszać.
Polewa czekoladowa:
W garnuszku podgrzać śmietanę (prawie do wrzenia). Dodać połamaną czekoladę. Wymieszać.
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na 4 blaty. Pierwszy blat umieścić na paterze. Nasączyć ponczem, posmarować kremem. Na górę położyć drugi blat ciasta, nasączyć i przykryć kremem. Natępnie umieścić trzeci blat biszkoptowy, nasączyć ponczem i posmarować kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć. Wierzch i boki torcika posmarować resztą kremu. Wierzch polać polewą czekoladową. Udekorować świeżymi owocami, bezikami i ciasteczkami.
Przechowywać w lodówce. Kroić gorącym i ostrym nożem.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz