Nussecken-orzechowe trójkąciki

Nussecken - bardzo popularne w Niemczech orzechowe ciasteczka. Można je kupić w prawie każdej niemieckiej piekarni. Kruchy spód, morelowa konfitura oraz orzechowa warstwa idealnie ze sobą współgrają. Moi ulubieńcy wśród ciastek.



Składniki:

Kruchy spód:

  • 80g mąki pszennej
  • 40g cukru
  • 50g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego (w proszku) 
  • 1 żółtko

Masa orzechowa:

  • 200g mielonych orzechów laskowych
  • 130g masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżki wody lub rumu
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki konfitury morelowej
  • 50g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Kruchy spód:

Składniki na kruchy spód umieścić w misce. Szybko wyrobić i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki. Posmarować konfiturą morelową.

Masa orzechowa:

Masło umieścić w rondelku. Rozpuścić. Dodać cukier, aromat waniliowy oraz wodę. Gotować prze 2 minuty na małym ogniu. Zdjąć z palnika. Dodać orzechy i wymieszać.

Wykonanie:

Przestudzoną masę orzechową wyłożyć na posmarowany konfiturą spód.
Piec w temperaturze 180 stopni przez  około 30 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto pokroić na 8 części (na trójkąty). Pozostawić do wystygnięcia. Zimne orzechowe trójkąty udekorować, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, gorzką czekoladą.




SMACZNEGO!

Komentarze