Nussecken - bardzo popularne w Niemczech orzechowe ciasteczka. Można je kupić w prawie każdej niemieckiej piekarni. Kruchy spód, morelowa konfitura oraz orzechowa warstwa idealnie ze sobą współgrają. Moi ulubieńcy wśród ciastek.
Składniki:
Kruchy spód:
Masa orzechowa:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Kruchy spód:
Składniki na kruchy spód umieścić w misce. Szybko wyrobić i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki. Posmarować konfiturą morelową.
Masa orzechowa:
Masło umieścić w rondelku. Rozpuścić. Dodać cukier, aromat waniliowy oraz wodę. Gotować prze 2 minuty na małym ogniu. Zdjąć z palnika. Dodać orzechy i wymieszać.
Wykonanie:
Przestudzoną masę orzechową wyłożyć na posmarowany konfiturą spód.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto pokroić na 8 części (na trójkąty). Pozostawić do wystygnięcia. Zimne orzechowe trójkąty udekorować, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, gorzką czekoladą.
SMACZNEGO!
Składniki:
Kruchy spód:
- 80g mąki pszennej
- 40g cukru
- 50g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego (w proszku)
- 1 żółtko
Masa orzechowa:
- 200g mielonych orzechów laskowych
- 130g masła
- 100g cukru
- 2 łyżki wody lub rumu
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki konfitury morelowej
- 50g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Kruchy spód:
Składniki na kruchy spód umieścić w misce. Szybko wyrobić i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki. Posmarować konfiturą morelową.
Masa orzechowa:
Masło umieścić w rondelku. Rozpuścić. Dodać cukier, aromat waniliowy oraz wodę. Gotować prze 2 minuty na małym ogniu. Zdjąć z palnika. Dodać orzechy i wymieszać.
Wykonanie:
Przestudzoną masę orzechową wyłożyć na posmarowany konfiturą spód.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto pokroić na 8 części (na trójkąty). Pozostawić do wystygnięcia. Zimne orzechowe trójkąty udekorować, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, gorzką czekoladą.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz