Od zawsze lubiłam eksperymentować w kuchni. Jedne eksperymenty były udane, inne mniej. Jednak nigdy się nie zniechęcałam.
Tym razem skłonił mnie do nich znaleziony gdzieś na dnie lodówki biały ser. Początkowo chciałam zrobić z niego sernik. Jednak pomyślałam, że twaróg idealnie smakuje w towarzystwie drożdżowego ciasta, bo kto z nas nie lubi słodkich bułeczek z serem. I tak narodził się pomysł na drożdżowe ciasto z serowo- budyniowym nadzieniem.
Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm)
Ciasto drożdżowe:
Tym razem skłonił mnie do nich znaleziony gdzieś na dnie lodówki biały ser. Początkowo chciałam zrobić z niego sernik. Jednak pomyślałam, że twaróg idealnie smakuje w towarzystwie drożdżowego ciasta, bo kto z nas nie lubi słodkich bułeczek z serem. I tak narodził się pomysł na drożdżowe ciasto z serowo- budyniowym nadzieniem.
Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm)
Ciasto drożdżowe:
- 380 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 12 g świeżych drożdży (najpierw trzeba zrobić z nich rozczyn)
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 50 g roztopionego masła
Masa serowo-budyniowa:
- 500 g twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie)
- 60 g budyniu waniliowego
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- kilka kropli aromatu cytrynowego
Rozczyn:
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g mleka (letniego)
- 1 1/2 łyżki mąki
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko z odrobiną mleka do posmarowania ciasta
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Rozczyn:
W kubeczku umieścić rozkruszone drożdże oraz cukier, zalać wszystko mlekiem. Wymieszać aż wszystko się rozpuści. Następnie dodać przesiana mąkę i dobrze wymieszać. Uzyskaną mieszankę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ciasto i masa serowo-budyniowa:
Po tym czasie wszystkie składniki na ciasto drożdżowe (oprócz masła) umieścić w misce i dobrze wyrobić. Pod koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Uformować kule i umieścić ją w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
W międzyczasie przygotować masę serowo-budyniową. Wszystkie składniki na masę umieścić w misce i miksować aż powstanie gładka masa. Odstawić do lodówki.
Gdy ciasto drożdżowe odpowiednio urośnie, wyrobić je jeszcze raz i rozwałkować tak aby powstał prostokąt. Posmarować je masą serową i zwinąć w roladę. Następnie rozciąć wzdłuż na dwie części i zapleść jak warkocz. (UWAGA! Masa serowa początkowo może wydawać się za rzadka, ale podczas pieczenia zmieni swoją konsystencję). Umieścić (ciasto zwinąć w kształt ślimaka) w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Posmarować jajkiem z mlekiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto jeszcze przez 10 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu podawać posypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz