Flamende Herzen - kruche ciasteczka przełożone masą nugatową skąpane w ciemnej czekoladzie. Słodkie, chrupiące i oczywiście przepyszne. Bardzo często robię je z dodatkiem masła orzechowego.
Składniki: (ok. 35 gotowych ciasteczek)
Składniki: (ok. 35 gotowych ciasteczek)
- 215 g miękkiego masła
- 115 g drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 265 g mąki pszennej
- 50 g mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
- 150 g gotowej masy nugatowej
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Ciągle miksując, stopniowo dodawać mąkę. Gotową masę umieścić w rękawie cukierniczym. Wyciskać dowolne kształty ciasteczek na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Piec w temperaturze 150 stopni na złoty kolor (ok. 20 minut).
Masę nugatową rozpuścić w kąpieli wodnej. Masą przekładać wystudzone ciasteczka.
Czekoladę z dodatkiem łyżeczki masła rozpuścić w kąpieli wodnej. W roztopionej czekoladzie maczać ciasteczka.
Odstawić w chłodne miejsce aż czekolada stężeje.
Smacznego !
Smakowite:)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglądają! uwielbiam takie małe słodkości!
OdpowiedzUsuń