Puszysty sernik- mój faworyt wśród serników. Najlepiej smakuje z dodatkiem rodzynek. Swoją puszystość zawdzięcza dodatkowi ubitych białek. Bardzo przypomina tradycyjny sernik wiedeński, jednak jednym z jego składników jest budyń waniliowy. Jest delikatny, mięciutki i co najważniejsze bardzo smaczny :) Sernik ten można podawać polany polewą czekoladową lub oprószony cukrem pudrem.
Składniki:
Składniki:
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
- 6 jajek (żółtka i białka osobno)
- 1 masło (250g)
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- rodzynki (według uznania :) ja dodałam jedną garść)
Przygotowanie:
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodać żółtka i zmiksować. Ciągle miksując, stopniowo dodawać twaróg. Następnie wsypać budyń i proszek do pieczenia. Dodać rodzynki. Na koniec białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
Piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Studzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
SMACZNEGO :)
Bardzo lubię serniki :-)Pycha!
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak ja :)
UsuńŚwietny, uwielbiam serniki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Prosty i smaczny.
Usuń