PUSZYSTY SERNIK

Puszysty sernik- mój faworyt wśród serników. Najlepiej smakuje z dodatkiem rodzynek. Swoją puszystość zawdzięcza dodatkowi ubitych białek. Bardzo przypomina tradycyjny sernik wiedeński, jednak jednym z jego składników jest budyń waniliowy. Jest delikatny, mięciutki i co najważniejsze bardzo smaczny :) Sernik ten można podawać polany polewą czekoladową lub oprószony cukrem pudrem.


Składniki:

  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 1 masło (250g)
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki (według uznania :) ja dodałam jedną garść)
Przygotowanie:

Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodać żółtka i zmiksować. Ciągle miksując, stopniowo dodawać twaróg. Następnie wsypać budyń i proszek do pieczenia. Dodać rodzynki. Na koniec białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
Piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Studzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku. 


SMACZNEGO :)

Komentarze

Prześlij komentarz