W moim domu święta nie mogą obejść się bez dobrego makowca. Znam wiele przepisów na to ciasto, jednak moim ulubionym, która od pierwszego kęsa skradł moje serce jest makowiec na kruchym cieście z bezą kokosową. Mak i kokos to zdecydowanie mój ulubiony duet. Nie może również zabraknąć uwielbianej przeze mnie polewy czekoladowej.
Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Kruche ciasto:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Szybko wyrobić, uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto i wylepić nim spód tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia).
Jedno białko ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dodawać mak.
Dwa białka ubić z cukrem. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Na kruchy spód wyłożyć masę makową. Następnie pokryć ją bezą kokosową.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-50 minut. Ciasto podawać polane polewą czekoladową (wystarczy 1/4 porcji z przepisu).
SMACZNEGO :)
Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Kruche ciasto:
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 500 g gotowej masy makowej
- 1 białko
Beza kokosowa:
- wiórki kokosowe (ok. 90-100 g)
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 2 białka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Szybko wyrobić, uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto i wylepić nim spód tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia).
Jedno białko ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dodawać mak.
Dwa białka ubić z cukrem. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Na kruchy spód wyłożyć masę makową. Następnie pokryć ją bezą kokosową.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-50 minut. Ciasto podawać polane polewą czekoladową (wystarczy 1/4 porcji z przepisu).
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz