Bardzo lubię eksperymentować i poznawać nowe smaki dlatego każdego roku wypróbowuję nowy przepis na świąteczne ciasto. W te święta nie mogło być inaczej. Tym razem wybrałam Gewurzkuchen czyli bardzo popularną w Niemczech świąteczną babkę. Ciasto zdecydowanie przypadło mi do gustu. Bardzo świąteczne, wilgotne w środku, z orzechową nutą.
Składniki:
Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 300 g drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g mąki
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 125 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- szczypta kardamonu
- szczypta goździków (mielonych)
- szczypta soli
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 5 małych jajek
- 125 ml mleka
- 1 łyżka rumu
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, czekoladę zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Wszystkie suche składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać. Masło utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka. Na koniec dodać suche składniki i mleko. Wszystko dobrze wymieszać przy użyciu miksera. Foremkę do babki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Babkę podawać polaną polewą czekoladową, na którą przepis znajdziecie tutaj polewa czekoladowa . (UWAGA: proporcje składników na polewę należy zredukować do 1/4)
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz