W związku ze zbliżającymi się świętami pierwszym przepisem, który postanowiłam zamieścić na moim blogu będzie przepis na babeczki czekoladowe z nutą piernikową. Nie ukrywam, że są to moje ulubione babeczki, ponieważ aromat przyprawy korzennej oraz cynamonu roztacza świąteczną aurę w całym domu. Mój mąż również jest ich wielkim fanem 😊 Babeczki są bardzo proste w przygotowaniu, ale smakują obłędnie. Zwłaszcza z powidłami śliwkowymi mojej babci 😊
Składniki: (na ok. 18 babeczek)
- 2 szklanki mąki (-3 łyżki, zastąpi je kakao)
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 czubate łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- Pół kostki roztopionego masła (przestudzonego)
- Powidła śliwkowe
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy razem, w innym naczyniu mieszamy składniki mokre. Następnie suche i mokre składniki łączymy razem (najlepiej za pomocą miksera).
Do foremek wlewamy ciasto, następnie łyżeczkę powideł i znowu ciasto (tak aby foremki były wypełnione do 3/4 ich wysokości).
Babeczki pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez ok. 20-25 minut.
Przestudzone babeczki można polać polewą czekoladową na którą przepis podam w kolejnym poście.
SMACZNEGO ! 😊
Komentarze
Prześlij komentarz