piątek, 23 grudnia 2016

GEWURZKUCHEN - BABKA ŚWIĄTECZNA

Bardzo lubię eksperymentować i poznawać nowe smaki dlatego każdego roku wypróbowuję nowy przepis na świąteczne ciasto. W te święta nie mogło być inaczej. Tym razem wybrałam Gewurzkuchen czyli bardzo popularną w Niemczech świąteczną babkę. Ciasto zdecydowanie przypadło mi do gustu. Bardzo świąteczne, wilgotne w środku, z orzechową nutą.


Składniki:
  • 125 g miękkiego masła
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g mąki
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • szczypta kardamonu
  • szczypta goździków (mielonych)
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 5 małych jajek
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka rumu
Przygotowanie

Mąkę przesiać, czekoladę zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Wszystkie suche składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać. Masło utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka. Na koniec dodać suche składniki i mleko. Wszystko dobrze wymieszać przy użyciu miksera. Foremkę do babki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Babkę podawać polaną polewą czekoladową, na którą przepis znajdziecie tutaj polewa czekoladowa . (UWAGA: proporcje składników na polewę należy zredukować do 1/4)

SMACZNEGO :)


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz