SEROWO-BUDYNIOWA DROŻDŻÓWKA

Od zawsze lubiłam eksperymentować w kuchni. Jedne eksperymenty były udane, inne mniej. Jednak nigdy się nie zniechęcałam.
Tym razem skłonił mnie do nich znaleziony gdzieś na dnie lodówki biały ser. Początkowo chciałam zrobić z niego sernik. Jednak pomyślałam, że twaróg idealnie smakuje w towarzystwie drożdżowego ciasta, bo kto z nas nie lubi słodkich bułeczek z serem. I tak narodził się pomysł na drożdżowe ciasto z serowo- budyniowym nadzieniem.


Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm)

Ciasto drożdżowe:
  • 380 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 12 g świeżych drożdży (najpierw trzeba zrobić z nich rozczyn)
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 50 g roztopionego masła
Masa serowo-budyniowa:
  • 500 g twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie)
  • 60 g budyniu waniliowego
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Rozczyn:
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g mleka (letniego)
  • 1 1/2 łyżki mąki 
Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko z odrobiną mleka do posmarowania ciasta
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Rozczyn: 

W kubeczku umieścić rozkruszone drożdże oraz cukier, zalać wszystko mlekiem. Wymieszać aż wszystko się rozpuści. Następnie dodać przesiana mąkę i dobrze wymieszać. Uzyskaną mieszankę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Ciasto i masa serowo-budyniowa:

Po tym czasie wszystkie składniki na ciasto drożdżowe (oprócz masła) umieścić w misce i dobrze wyrobić. Pod koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Uformować kule i umieścić ją w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
W międzyczasie przygotować masę serowo-budyniową. Wszystkie składniki na masę umieścić w misce i miksować aż powstanie gładka masa. Odstawić do lodówki.
Gdy ciasto drożdżowe odpowiednio urośnie, wyrobić je jeszcze raz i rozwałkować tak aby powstał prostokąt. Posmarować je masą serową i zwinąć w roladę. Następnie rozciąć wzdłuż na dwie części i zapleść jak warkocz. (UWAGA! Masa serowa początkowo może wydawać się za rzadka, ale podczas pieczenia zmieni swoją konsystencję). Umieścić (ciasto zwinąć w kształt ślimaka) w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Posmarować jajkiem z mlekiem. 
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto jeszcze przez 10 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu podawać posypane cukrem pudrem.


SMACZNEGO !

Komentarze