czwartek, 5 stycznia 2017

FLAMENDE HERZEN

Flamende Herzen - kruche ciasteczka przełożone masą nugatową skąpane w ciemnej czekoladzie. Słodkie, chrupiące i oczywiście przepyszne. Bardzo często robię je z dodatkiem masła orzechowego.


Składniki: (ok. 35 gotowych ciasteczek)

  • 215 g miękkiego masła
  • 115 g drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 265 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
Dodatkowo: 
  • 150 g gotowej masy nugatowej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki masła
Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Ciągle miksując, stopniowo dodawać mąkę. Gotową masę umieścić w rękawie cukierniczym. Wyciskać dowolne kształty ciasteczek na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. 
Piec w temperaturze 150 stopni na złoty kolor (ok. 20 minut).
Masę nugatową rozpuścić w kąpieli wodnej. Masą przekładać wystudzone ciasteczka.
Czekoladę z dodatkiem łyżeczki masła rozpuścić w kąpieli wodnej. W roztopionej czekoladzie maczać ciasteczka.
Odstawić w chłodne miejsce aż czekolada stężeje.


Smacznego !

3 komentarze: