wtorek, 20 grudnia 2016

PLEŚNIAK Z MUSEM JABŁKOWYM

Pamiętacie ciasto, którego zapach i smak przywołuje wspomnienia z Waszego dzieciństwa? Dla mnie jest nim Pleśniak. Ciasto, które gościło w naszym domu najczęściej. Moja mama robiła je również w wersji z truskawkami. Jednak moim zdaniem najkorzystniej wypada z jabłkami. Kruchy spód, warstwa musu jabłkowego z odrobiną cynamonu oraz bezowa pianka tworzą idealną kompozycję smakową.


Składniki:

Kruche ciasto:
  • pół kostka masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Nadzienie jabłkowe:
  • pół słoiczka musu jabłkowego (ok. 200-250 g)
  • szczypta cynamonu
Owocowa beza:
  • 3 żółtka
  • kisiel owocowy (pół opakowania)
  • 1/4 szklanki cukru
Dodatkowo: 
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, masło pokroić w kostkę. Wszystkie produkty na kruche ciasto umieścić w misce i szybko wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części (jedna powinna być większa), owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 1 godzinę.
Po godzinie wyjąć większą część ciasta z lodówki. Rozprowadzić w tortownicy o średnicy 20 cm. Nałożyć mus jabłkowy i posypać cynamonem.
Białka ubić z cukrem na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami kisiel. Całość wyłożyć na ciasto. Na koniec wyjąć drugą partię ciasta i używając rąk rwać małe kawałki i układać je na wierzchu ciasta. 
Całość piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-50 minut. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.



SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Fajne ciasto, podoba mi się dodatek musu jabłkowego i owocowa beza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Zamiast musu można również dodać kawałki jabłek :)

      Usuń