NUSSZOPF - STRUCLA ORZECHOWA

Mieszkam w Niemczech już od dwóch lat i od dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia tego ciasta. Pierwszy raz zobaczyłam je w piekarni w której pracuje. Od razu przypadło mi do gustu. Drożdżowa chałka z orzechowym nadzieniem to zdecydowanie coś dla mnie. Nadzienie można przygotować samemu, jednak z braku czasu kupiłam gotową mieszankę do której wystarczy dodać mleko. Następnym razem postaram się zrobić je samodzielnie.


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 12 g drożdży w proszku
  • 30 g masła
  • 65 ml mleka
  • 1 małe jajko
  • 30 g roztopionego masła
Nadzienie orzechowe:
  • opakowanie masy orzechowej w proszku (250 g)
  • 75 ml mleka
Przygotowanie:

Mąkę przesiać. Jajko rozbełtać i podzielić na dwie części. W misce umieścić przesianą mąkę, cukier, drożdże w proszku, mleko i jedną część jajka. Ciasto wyrobić, a pod koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Całość dobrze wyrobić, uformować kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.
W międzyczasie masę orzechową wymieszać z mlekiem i odstawić na kilka minut aż mieszanka stężeje.
Po godzinie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować je masą orzechową. Zwinąć w roladę i rozciąć ją wzdłuż na dwie części. Następnie zapleść jak warkocz i umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Posmarować drugą częścią jajka z odrobiną mleka. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 35-40 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na ok. 10 minut.
Podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.


SMACZNEGO :)


Komentarze