KRUCHE CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Macie czasem ochotę na deser, który nie wymaga dużego nakładu pracy? To tak samo jak ja :) Zdarza się, że mam chęć na coś słodkiego, jednak niekoniecznie chce spędzić kilka godzin w kuchni. Dlatego też chcę wam pokazać przepis na ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą.


Składniki:

 Kruche ciasteczka: 
  • 125 g masła
  • 55 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 180 g mąki pszennej
Dodatkowo:
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • jeden słoiczek masła orzechowego (dla osób lubiących bardzo słodkie łakocie można użyć masy kajmakowej)
Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać mąkę i używając rąk wyrobić ciasto. Uformować kulę i rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Foremką wykrawać ciasteczka i układać ja na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ja użyłam foremek do muffinek. Wyłożyłam je ciastem do połowy wysokości (wtedy jednak należy wydłużyć czas pieczenia do ok. 20 minut).Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 15 minut (na złoty kolor).
Za pomocą rękawa cukierniczego na gotowe ciasteczka nakładać masło orzechowe.
W międzyczasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewać nią ciasteczka.



SMACZNEGO!

Komentarze

Prześlij komentarz