czwartek, 8 grudnia 2016

EKSPRESOWE PIERNICZKI

Z racji zbliżających się świąt mnie rownież dopadło "pierniczkowe" szaleństwo. Wiadomo święta tuż, tuż to też zdecydowałam się na szybką wersję pierniczkowych przysmaków. Nazwa "ekspresowe" wzięła się stąd, że można je zrobić praktycznie na ostatnią chwilę i będą gotowe do spałaszowania :)

Składniki: ( na ok. 50 małych pierniczków)
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła (roztopionego)
  • 50 g miodu
Przygotowanie:

Mąkę przesiać, masło roztopić i przestudzić. Miód podgrzać w małym rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Można je lekko podsypać mąką aby nie kleiło się do stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawać pierniczki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. 
Pierniczki piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 8 minut. Po wystudzeniu można je udekorować.


SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz